September 4, 2021
/
  • Studiu

Glaucomul

Glaucomul nu este o patologie de sine stătătoare, ci mai degrabă rezultatul unui grup de boli care afectează ochiul prin creșterea presiunii intraoculare.

Consecințele presiunii crescute constau în afectarea nervului optic, moartea celulelor retiniene și, în final, pierderea completă a vederii. Ca multe alte boli care pot afecta ireversibil ochii fără măcar să ne dăm seama, și glaucomul este un „asasin silențios”.

De foarte multe ori oamenii nu realizează faptul că suferă de presiune intraoculară crescută, motiv pentru care nu se adresează medicului oftalmolog. Consultul periodic la medicul oftalmolog este primul pas către păstrarea intactă a sănătății oculare, chiar dacă este un consult oftalmologic pentru glaucom la domiciliu.

Gravitatea glaucomului este recunoscută la nivel internațional, acesta fiind a doua cauză de orbire la nivel mondial și principala cauză de orbire ireversibilă (conform investigațiilor Organizației Mondiale a Sănătății). Din acest motiv se fac eforturi considerabile pentru a preveni apariția sau dezvoltarea acestei patologii în rândul populației globale.

Deși glaucomul este o patologie care poate apărea la orice vârstă, din copilărie până la bătrânețe, cei mai afectați sunt adulții de peste 40 de ani.

Mai mult, se pare că boala are un anumit grad de agregare familială, aceasta având o incidență mai ridicată la persoanele care au rude afectate de glaucom. Glaucomul poate fi clasificat ca primar (atunci când apare în absența altor patologii cauzatoare) sau secundar (ca rezultat al altor boli, cum ar fi diabetul sau bolile microvasculare).

Din punct de vedere oftalmologic, glaucomul mai poate fi clasificat și prin prisma stării unghiului iridocornean, în glaucom cu unghi deschis (forma acută) sau cu unghi închis (forma cronică).

Din nefericire, nu există un tratament care să ducă la vindecarea completă a acestei patologii. În ciuda eforturilor considerabile, glaucomul este încă o boală progresivă cu consecințe grave. Chiar dacă în acest moment avem mai multe posibilități terapeutice, unele cazuri rămân refractare la tratament, continuând să se degradeze odată cu trecerea timpului. Chiar și terapia considerată „de salvare” are o rată mare de complicații și necesită o selecție atentă a pacienților. Un consult oftalmologic la domiciliu poate fi, în cele mai multe cazuri, salvarea vederii dumneavoastră.

În acest moment, cea mai înțeleaptă cale de contracara glaucomul este prevenția. Există un grup de factori de risc care predispun la apariția acestie patologii: factorul rasial (boala apare mai frecvent la populația afro-americană), factorul genetic (agregarea familială a bolii), traumatisme oculare, medicamente (tratamentul cu cortizon), alte afecțiuni oculare (miopia), diabetul zaharat, migrenele etc. Atunci când conștientizăm rolul acestora în apariția bolii, gestionarea lor devine cu atât mai importantă deoarece poate însemna chiar evitarea degradării vederii și a calității vieții.

Diagnosticul glaucomului la domiciliu. Cum îmi dau seama că am glaucom?

Din nefericire, glaucomul este o boală silențioasă care produce simptome pacientului doar în stadii avansate. Primul semn pe care pacienții îl menționează este pierderea vererii periferice și/sau laterale. Aceștia povestesc faptul că se lovesc de dulapuri sau corpuri suspendate pe care nu le observa în câmpul vizual lateral atunci când își desfășoară activitățile cotidiene. Alte semne și simptome care mai pot apărea la pacienții cu această patologie sunt următoarele:

Roșeață oculară Durere oculară și senzație de „nisip în ochi” Prezența unor halouri în jurul punctelor luminoase sau în momentul în care pacientul se uită spre lumină puternică Pierderea progresivă a vederii Vedere „în tunel” Primul pas în diagnosticarea glaucomului este măsurarea presiunii intraoculare. Această manevră poate fi efectuată doar de o persoană cu pregătire profesională în domeniul oftalmologiei, cum ar fi un medic sau un tehnician oftalmolog. Investigația se face cu ajutorul unui aparat special, este nedureroasă și durează câteva secunde. Un medic oftalmolog specialist în glaucom la domiciliu va veni cu toate instrumentele necesare punerii unui astfel de diagnostic.

Cât de gravă este, de fapt, această patologie?

Având în vedere faptul că glaucomul este, în acest moment, principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial, putem spune că gravitatea acestei boli nu este de tratat superficial.

De asemenea, fiind o boală greu de diagnosticat în stadiile incipiente, dar cu evoluție progresivă spre consecințe severe (pierderea totală a vederii), de multe ori în ciuda posibilităților de tratament disponibile pe piață, fiecare dintre noi ar trebui să ia foarte în serios această patologie și să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a o preveni sau diagnostica devreme în evoluție.

În funcție de fiecare caz în parte, de factorii de risc particulari și de situația genetică a fiecărei persoane, evoluția spre stadiile terminale și orbire se poate produce mai lent sau mai rapid. Cert este faptul că, în absența unui diagnostic corect și a unei strategii terapeutice care să încetinească progresia bolii, evoluția spre orbire este 100% sigură. Pentru a fi sigur că primiți un diagnostic corect, în stadiile precoce ale bolii, apelați la un doctor oftalmolog pentru glaucom la domiciliu.

Ce pot face pentru a ameliora evoluția glaucomului?

Până la stabilirea unei strategii terapeutice corecte și personalizate, primul pas este un diagnostic corect pus într-un stadiu cât mai precoce în evoluția bolii. Din nefericire, glaucomul fiind o patologie fără o simptomatologie evidentă, pacienții nu ajung la un medic specialist decât în stadii avansate. Un consult oftalmologic la domiciliu pentru glaucom poate fi primul pas în abordarea acestei patologii.

Chiar dacă trăim în secolul vitezei și avem un program extraordinar de încărcat, vizitele medicale periodice nu sunt un aspect de neglijat în viața noastră. Consultul medical la domiciliu este o strategie utilă, arhicunoscută încă din cele mai vechi timpuri, dar utilizată pe scară mică în acest moment. La cererea pacientului, unii medici oftalmologi fac și vizite la domiciliu sau birou pentru a consulta și diagnostica patologii oculare care mai de care mai diverse. Astfel, indiferent cât de ocupat sunteți, puteți găsi o portiță de 30 de minute în programul săptămânal pentru a programa un consult cu un doctor oftalmolog în București, la domiciliu. În acest fel vă asigurați fie că sănătatea ochilor dumneavoastră este intactă, fie că diagnosticați și tratați încă din stadiile incipiente o boală gravă precum glaucomul.

Cum se tratează glaucomul?

În acest moment, odată cu evoluția tehnologiilor în domeniul oftalmologic, există 4 metode de tratament pentru glaucom: tratament medicamentos, tratament chirurgical, LASER terapia și implanturile de sisteme artificiale de drenaj. Fiecare dintre aceste metode de tratament are șanse mai mari de succes dacă este aplicată în stadiile incipiente ale bolii.

Tratamentul medicamentos – acesta se aplică tipurilor de glaucom cu unghi deschis și constă în administrarea de picături intraocular, la intervale fixe de timp (8, 12 sau 24 de ore).

Terapia LASER – aceasta este aplicată pacienților care nu răspund la tratamentul medicamentos. Eficacitatea ei este maximă în stadiile incipiente ale bolii.

Tratamentul chirurgical – acest tratament este ultima armă în arsenalul contra glaucomului și se aplică atunci când celelalte opțiuni au dat greș. Chiar dacă după operație ne așteptâm ca presiunea intraoculară să scadă, uneori este nevoie de tratament medicamentos în continuare pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător.

Sistemele artificiale de drenaj – acestea se utilizează în cazuri refractare extreme, ca o încercare de salvare a ochiului. În ciuda ratei mari de complicații care pot apărea, acest tip de implant rămâne o alternativă viabilă în anumite cazuri particulare, atent selecționate.

Ce pot face pentru a preveni apariția glaucomului?

Există mai multe ținte care trebuie tratate cu seriozitate atunci când dorim să prevenim apariția glaucomului:

  1. Consultul oftalmologic periodic – doar un profesionist în oftalmologie ne poate spune cu acuratețe dacă suferim sau nu de această boală, având în vedere faptul că simptomele apar doar în stadii avansate. Un consult cu un doctor oftalmolog la domiciliu pentru glaucom este cea mai bună metodă de a preveni sau trata precoce această boală.
  2. Tratamentul bolilor asociate care sunt factori de risc pentru glaucom (diabetul zaharat, vasculitele, alte boli oculare etc.) – dacă știți că suferiți de boli cardiovasculare, diabet zaharat sau alte patologii oculare care pot avea ca și consecință creșterea presiunii intraoculare, trebuie obligatoriu să urmați tratamentul prescris întocmai și la timp. Astfel veți evita cu succes agravarea lor și, prin consecință directă, apariția sau agravarea glaucomului.
  3. Ancheta genetică – faceți o anchetă printre rudele de gradul I sau II și aflați dacă există persoane care suferă de glaucom. Șansele ca dumneavoastră să dezvoltați această patologie cresc considerabil în cazul în care mai există membri ai familiei afectați.

Ce se întâmplă dacă las boala să își urmeze cursul natural și nu o tratez?

Fiind o boală progresivă, aceasta își va urma cursul natural pânâ în stadiile finale. Inițial dumneavoastră nu veți observa nicio schimbare, dar odată cu trecerea timpului vor apărea mici semne care să vă pună pe gânduri: vedere dublă, durere oculară, halou luminos, vedere „în tunel”. Aceastea se vor agrava progresiv pe parcursul a zeci de ani, iar dumneavoastră vă veți pierde treptat vederea. Stadiul final constă în orbire totală și ireversibilă datorată distrucției celulelor retiniene și a nervului optic, pilonii principali în crearea senzației de vedere.

În concluzie, glaucomul nu este o boală ușor de diagnosticat sau de tratat. Spre deosebire de alte patologii oculare mai „zgomotoase”, acesta nu se manifestă decât în stadiile avasante, mai greu de tratat. Din fericire, există metode prin care glaucomul poate fi diagnosticat, iar cea mai la îndemână este un consult oftalmologic la domiciliu sau la birou. Doar medicul oftalmolog poate pune diagnosticul de glaucom și vă poate prescrie un tratament potrivit. Boala neglijată își urmează cursul natural spre stadiile avansate, evoluția ei către pierderea vederii fiind progresivă pe parcursul a zeci de ani. Printr-o prevenție adecvată și un tratament corect puteți evita cu succes această progresia bolii către orbire și vă puteți menține calitatea vieții și a vederii la un nivel apropiat de cel al oamenilor sănătoși.

Publicat de:
Dr. Ehssan Chadorhany
Portret Doctor Ehssan Chadorhany
Dr. Ehssan Chadorhany are 20+ ani de experienta in oftalmologie. Cu recenzii de 5 stele si profesand in domeniu toata viata lui, Dr. Chadorhany isi petrecere cariera profesionala prin consultatii la domiciliu si prin articolele pe care le scrie pentru a ajuta oameni din toata Romania. In afara muncii, Dr. Chadorhany prefera sa petreaca timp cu familia si copiii lui, respectiv sa studieze in continuare oftalmologia.