September 11, 2021
/
  • Studiu

Cataracta: control oftalmologic la domiciliu in Bucuresti

Cataracta este o boală a ochiului care se manifestă prin scăderea progresivă a vederii din cauza pierderii transparenței cristalinului.

Cristalinul este principala „lentilă” a ochiului, locul prin care lumina trece către retină pentru a forma imaginile corespunzătoare mediului înconjurător. Opacifierea progresivă a acestuia duce, în ani, la orbire.

Studii pe pacienți cu cataractă din ultimele decenii au demonstrat că mai bine de 70% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor dezvolta, mai devreme sau mai târziu, această patologie. Ca în cazul oricărei boli, prevenția este cea mai bună metodă de tratament. Cu cât diagnosticul este pus mai precoce în dezvoltarea bolii, cu atât cresc șansele ca tratamentul să fie unul reușit.

Avantajul bolilor progresive este posibilitatea crescută de a diagnostica și trata patologia încă de la debut, motiv pentru care fiecare dintre noi ar trebui să facem cel puțin un consult oftalmologic pentru cataractă la domiciliu, măcar la un interval de 2-3 ani.

Această afecțiune nu este una dureroasă, nu cauzează discomfort, roșeață, usturime sau senzație de „nisip în ochi”, cum este cazul altor patologii oculare. Din cauza absenței unor simptome deranjante, pacienții amână prezentarea la medic mulți ani. Cataracta netratată poate avea consecințe grave, iar de cele mai multe ori sunt afectați ambii globi oculari. Chiar dacă inițial putem întâlni situația în care doar un ochi este afectat, odată cu trecerea timpului și celălalt cristalin va începe să arate semne de cataractă.

În cazul cataractei dobândite, aceasta apare la vârste înaintate și se datorează deteriorării fiziologice a calității cristalinului. Pe lângă această formă mai există și cataracta juvenilă, care apare la vârste tinere și cataracta congenitală, forma prezentă încă de la naștere.

Cristalinul este o lentilă complexă, având 3 componente principale dispuse concentric: capsula, cortexul și nucleul. Cataracta poate afecta oricare dintre aceste componente individual, sau mai multe simultan. Afectarea componentelor interne, cortexul și nucleul, pare a fi apanajul vârstelor înaintate. De asemenea, expunerea la radiații UV pare să aibă un rol important în dezvoltarea cataractei la nivel cortical. Prevenția prin purtarea unor ochelari de soare de calitate înaltă este cea mai bună măsură pe care o putem lua pentru a ne proteja împotriva acestei patologii.

Diagnosticul cataractei la domiciliu. Cum îmi dau seama dacă am cataractă?

Simptomele cataractei apar la ceva timp după ce boala a început să afecteze cristalinul. De multe ori, momentul exact al apariției bolii este descris de pacienți ca „bucuria de scurtă durată”, deoarece aceștia constată o îmbunătățire bruscă a vederii și renunță la purtarea ochelarilor. Ulterior, prin progresia fiziologică a bolii, vederea devine din ce în ce mai încețoșată, iar pacientul revine la ochelari, ba chiar schimbă mai multe perechi în speranța găsirii uneia care să îi redea vederea dinainte. Puteți încerca să vă diagnosticați singur această patologie, dar cel mai bine ar fi să căutați ajutorul unui doctor oftalmolog specialist în cataractă la domiciliu.

Cele mai des menționate simptome care apar la pacientul cu cataractă sunt următoarele:

  • Vederea încețoșată (simptomul clasic și cel mai des invocat)
  • Schimbarea frecventă a ochelarilor și deteriorarea progresivă a vederii
  • Vedere dublă sau neclară
  • Fotofobie (intoleranța la lumină, chiar și de mică intensitate)
  • Discomfort vizual în general
  • Scăderea calității văzului într-o perioadă scurtă de timp

Cât de gravă este, de fapt, această boală?

Cataracta este o problemă doar în momentul în care este neîngrijită corespunzător și lăsată să evolueze către stadiile terminale, complicate. Cu cât amânăm mai mult prezentarea la medic, cu atât mai dificil va deveni tratamentul. Stadiul final al acestei patologii este reprezentat de orbire completă, dar acesta se atinge în decenii de ignorare a problemei.

În cazul celor mici (cataractă congenitală sau juvenilă), complicațiile sunt cu atât mai severe cu cât pot conduce la dezvoltarea altor afecțiuni oculare severe întrucât globii oculari ai celor mici sunt încă imaturi și se dezvoltă în funcție de semnalele din mediul înconjurător.

Ce pot face pentru a ameliora această patologie?

Din fericire, printr-o politică de prevenție aplicată zilnic (purtarea ochelarilor de soare de calitate), prin prezentarea la medic încă de la cele mai mici simptome, printr-un diagnostic corect și un tratament corespunzător, un om care suferă de cataractă poate avea o viață perfect normală.

De multe ori viețile complicate pe care le trăim în secolul vitezei și programul mult prea încărcat nu ne permite să ne îngrijim sănătatea atât de mult și de des cum am dori. Din lipsă de timp, majoritatea dintre noi amânăm prezentarea la medic și tragem de timp în speranța găsirii acelor câteva ore libere pentru a căuta un diagnostic pentru problema noastră.

O rezolvare a acestei probleme este prezentă în societate încă din cele mai vechi timpuri, dar nu este atât de cunoscută încât să fie aplicată pe scară largă: consult oftalmologic la domiciliu. Da, chiar și medicul oftalmolog specializat în cataractă poate face acest lucru la cererea pacientului. Astfel, chiar dacă aveți o zi lungă și obositoare, puteți programa o consultație cu un doctor oftalmolog la domiciliu pentru cataractă, chiar în confortul casei/biroului dumneavoastră. Medicul va veni pregătit cu toate instrumentele necesare consultului, iar dumneavoastră veți primi un diagnostic fără a fi nevoie să vă deplasați la spital. Acum chiar nu mai există nicio scuză pentru neglijarea sănătății ochilor!

În ce constă tratamentul cataractei?

Din nefericire, tratamentul acestei patologii este exclusiv chirurgical. Frica de chirurgie este un alt motiv pentru care mulți oameni amână momentul operației și ajung să sufere de forme complicate, mai greu de tratat, ale cataractei.

Operația constă în înlocuirea cristalinului cu unul artificial și durează aproximativ 30 de minute. Anestezia este locală, durerea este inexistentă, iar dumneavoastră veți pleca de la cabinet pe propriile picioare. O altă veste bună este și faptul că noul cristalin, fiind complet artificial, nu poate fi afectat de cataractă. Astfel, odată tratată, această boală nu va mai reveni în cadrul aceluiași ochi. Recuperarea vederii este, în cele mai multe cazuri, cu adevărat spectaculoasă, iar pacienții ajung să regrete că nu au ales să efectueze intervenția chirurgicală mai devreme.

Cum prevenim apariția cataractei?

Așa cum am menționat anterior, cataracta este, de cele mai multe ori, o patologie progresivă datorată îmbătrânirii fiziologice a cristalinului. Un rol important în grăbirea apariției acestei patologii se pare că îl joacă expunerea la radiațiile UV. Astfel, pentru a preveni sau întârzia apariția acestei boli, putem investi într-o pereche de ochelari de soare de foarte bună calitate.

Cum alegem ochelarii de soare potriviți? Urmând câteva reguli simple care să ne garanteze o calitate înaltă și o protecție corespunzătoare:

  • Prezența marcajului CE – acesta garantează faptul că ochelarii respectă cerințele de siguranță fundamentale stipulate în directivele europene. Marcajul trebuie să fie vizibil, afișat direct pe rama ochelarilor, nu pe o folie adezivă.
  • Prezența notei informative care precizează următoarele:
    • Numele producătorului și alte date utile despre acesta (adresă, nr. De telefon, site web etc.)
    • Categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare)
      • Categoria 0 – 80-100% – pentru vreme cu nori, fără soare
      • Categoria 1 – 43-80% – pentru vreme cu nori, puțin soare
      • Categoria 2 – 18-43% – pentru vreme cu soare moderat
      • Categoria 3 – 8-18% – pentru soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apă, nisip
      • Categoria 4 – 3-8% – pentru soare puternic, zăpadă, este interzisă purtarea lor la volan (transmitanță vizuală foarte mică)
    • Tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degradé)
  • Lentile Fotocromatice – se închid la soare și se deschid la umbră, deci se adaptează automat în funcție de condițiile meteorologice.
  • Lentile Polarizante – elimină reflexiile, măresc contrastul, îmbunătățesc vizibilitatea.
  • Degradé – sunt recomandate pentru conducerea vehiculelor.
  • Clasa optică (I sau a II-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor).
  • Instrucțiunile de utilizare, de curățare și de întreținere.

Cataracta congenitală apare în urma unor infecții materne sau a mutațiilor genetice. În prezent se cunosc agenții infecțioși care pot provoca această boala la nou-născuți și au fost identificate mai bine de 25 de gene implicate în apariția ei din cauze genetice. Tratamentul acestei patologii la nou-născuți este personalizat în funcție de fiecare caz. Prevenția acestor cazuri de boală constă într-o urmărire corespunzătoare a sarcinii din punct de vedere infecțios, vaccinarea mamei cu vaccinurile disponibile împotriva agenților care pot cauza cataractă congenitală și sfatul genetic în cazul familiilor cu mutații genetice.

Cataracta infantilă este, în mai bine de 40% din cazuri, rezultatul unor traumatisme oculare sau perioculare survenite la copii. Prevenția apariției acestei patologii sau a degenerării ei într-o patologie permanentă constă în adresarea imediată către medicul oftalmolog pediatru în cazul traumatismelor care implică zona ochilor.

Ce se va întâmpla dacă nu tratăm cataracta? Cataracta este o boală cu dezvoltare lentă, pe parcursul a mulți ani, uneori chiar zeci de ani. Din acest motiv mulți oameni amână prezentarea la medic până în stadiile avansate, mai greu de tratat. Consecințele acestei afecțiuni sunt grave și depind de progresia bolii: pierderea treptată a văzului cu dificultăți în viața de zi cu zi, orbire completă în stadiile terminale, crearea cicatricilor locale cu anularea șansei unui tratament eficient.

În concluzie, cataracta este o patologie frecventă mai ales în populația de peste 65 de ani. Aceasta reprezintă, de fapt, degenerarea naturală, fiziologică, a componentelor cristalinului. Singurul tratament disponibil este cel chirurgical, operația fiind una de rutină pentru medicii oftalmologi specialiști. Programul plin și lipsa timpului liber nu mai sunt scuze pentru amânarea îngrijirii sănătății ochilor. Chiar dacă puțini știu de această posibilitate, oricine poate programa o consultație din partea unui medic oftalmolog în București, la domiciliu, pentru a primi un diagnostic rapid și un tratament corect încă din stadiile inițiale ale bolii.

Publicat de:
Dr. Ehssan Chadorhany
Portret Doctor Ehssan Chadorhany
Dr. Ehssan Chadorhany are 20+ ani de experienta in oftalmologie. Cu recenzii de 5 stele si profesand in domeniu toata viata lui, Dr. Chadorhany isi petrecere cariera profesionala prin consultatii la domiciliu si prin articolele pe care le scrie pentru a ajuta oameni din toata Romania. In afara muncii, Dr. Chadorhany prefera sa petreaca timp cu familia si copiii lui, respectiv sa studieze in continuare oftalmologia.